המטבח ההולנדי:
בכל הנוגע ל"מטבח הולנדי מסורתי" נראה שהכול מתחיל ומסתיים בתפוח אדמה על שלל גרסאותיו: תחילה, ישנו ה"פאטט" (Patat) שדומה מאוד לצ'יפס המקומי שלנו ונראה אותו ללא הפסקה בדוכני המזון ברחובות בתוך קונוס עם מיונז, קטשופ וחרדל (מכונה גם "רוטבי מלחמה"), פאטט אורולוג (Pataje Oorlog) הוא קרוב משפחה של הפאטט והוא גרסה משודרגת שלו הנאכלת בצלחת עם שלל רטבים מעל. לבסוף, הקרוקט (Kroket) שהוא גם, ניחשתם, תפוח אדמה – הפעם בגרסה מאוד חמה מטוגנת בשמן עמוק יחד עם בשר שיוצרת חטיף מאוד פריך ופופולארי שנמכר אף הוא בדוכני הרחוב.
תפוח האדמה תופס נפח כה משמעותי בתרבות האכילה ההולנדית עד שהוא חלחל גם לאומנות – בציורו משנת 1885 "אוכלי הבולבסים" ("אוכלי תפוחי האדמה" בתרגום חופשי) הצייר הדגול וינסנט ואן גוך תיאר משפחת איכרים פשוטה אוכלת תפוחי אדמה על רקע אור עששית חיוור.
בנוסף לאותה פחמימה מפורסמת ניתן למצוא בקרב המאכלים ההולנדיים המסורתיים גם בשר צלוי, צלעות, לחם צימוקים, דג הרינג (סוג של דג מלוח), כרוביות ונקניקיות. בתחומים הקיצוניים יותר ניתן למצוא מרק מאוד סמיך על בסיס אפונה המכיל כרובית, בייקון ונקניקיות (Stampot) מרק חסה וקבנוס בלהבות. אולם, לרוב, המאכלים ההולנדיים המסורתיים פשוטים ומבוססים על היותה של הולנד מדינה חקלאית ביסודה שקרה רוב ימות השנה ולכן הצורך במאכלים סמיכים ומשביעים. על הגבינות אין צורך להרחיב כאשר הידועות הן החאודה וגבינת האדאם.
"אם אנסה לתאר באופן ציורי ארוחה משפחתית מסורתית בהולנד היא תהיה בערך כך: במידה וישנם ארבעה אנשים מסביב לשולחן יהיו ארבעה תפוחי אדמה, ארבע חתיכות בשר וכרוב אדום מתקתק בסיר. באירועים מיוחדים יוציאו את ה'ביסטוק' שזו מעין קוטלת בשר ולאחר הארוחה הם ישבו עם כוס שרי". המטבח ההולנדי, אולי הבנתם בין השורות, מתכתב עם מנטאליות מאוד מסודרת וקפדנית: "בשעה שש בדיוק ולא דקה אחרי ישבו מסביב לשולחן. אם יגיע אורח לא יציעו לו לשבת ולאכול עם המשפחה. הכול מאוד מסודר וקפדני ויודעים כבר בתחילת השבוע מה יאכלו בסופו"
=-=-=-=-=-=-
ארוחת הבוקר ההולנדית הטיפוסית היא Uitsmijter שהיא ביצת עין מטוגנת בהרבה שמן עם בייקון או האם והרבה לחם. בצהרים תמצאו כאן כמעט בכל מקום הרינג מעושן או את המרק ארווטנסום (Erwtensoep) שהוא מרק אפונה סמיך עם נקניק. תוכלו לאכול כאן גם הוטספוט (Hutspot), נזיד הולנדי העשוי מבשר בקר, תפוחי אדמה וגזר. ואל תשכחו בהולנד צריך לטעום עוד שני דברים שלא תמצאו בשום מקום אחר: הגבינות אדאם (Edam) וחאודה (Gouda). וכמובן כל זה לא שווה הרבה בלי טעימה מהבירות ההולנדיות שהן מהטובות בעולם, אמסטל והייניקן.
ההולנדים אינם נוהגים לאכול מאוחר, וברוב המקומות המטבח נסגר בסביבות 22:00– 22:30.
